Yumurta Kalitesi Nasıl Arttırılır?
Yumurta Kalitesi Nasıl Arttırılır?
Yumurta ile spermin döllenmesi, döllenen embriyonun rahme yerleşmesi ve sağlıkla gelişerek bir bebeğe dönüşmesi son derece mucizevi bir süreç. Ancak bu süreci sekteye uğratabilecek bazı sorunlar bulunuyor. Yumurta kalitesi bunların en önemlilerinden biri.
Yumurta kalitesinin düşüklüğü, gebeliğin gerçekleşmesine engel olabileceği gibi hamileliğin devam etmemesine de yol açabilir. Yumurta kalitesi hakkında detaylı bilgi sahibi olmak ve kaliteyi arttırma yollarını öğrenmek sağlıklı bir hamileliğin önünü açabilir.
Yumurta Kalitesi Nedir?
Doğurganlık için büyük bir öneme sahip olan yumurta kalitesi, yumurtanın kromozomal olarak normal veya anormal olup olmadığını ifade eder. Kaliteli normal yumurtalar 23 kromozoma sahiptir. Bu yumurtalar sağlıklı bir spermle döllendiğinde embriyoya dönüşme, rahme yerleşme ve başarılı bir hamilelikle sonuçlanma olasılığı yüksektir.
Yumurta kalitesini çevresel ve genetik faktörler belirler. Kaliteyi olumsuz yönde etkileyen faktörlerden bazıları şöyledir:
2-Kemoterapi almak,
3-Bazı ilaçların kullanımı,
4-Polikistik over ve diğer yumurtalık kistleri,
5-Immünolojik (bağışıklık sistemiyle ilgili) bozukluklar.
Bu faktörlerin yanı sıra farklı durumlar da "Yumurta kalitesi neden düşer?" sorusuna cevap olabilir.
Kadınlarda Yumurta Kalitesi Nasıl Anlaşılır?
"Yumurta kalitesi niye azalır?" sorusunun yanıtına kısaca değindiğimize göre şimdi de hamilelik düşünen birçok kadının sıkça sorduğu, "Yumurta kalitesi hangi testle anlaşılır?" ya da "Yumurta kalitesi nasıl ölçülür?" sorularını cevaplayalım.
Spesifik bir yumurta kalitesi testi bulunmasa da hekimler bazı test ve prosedürlerle yumurta kalitesini değerlendirirler. Bunlardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:
2-Folikül Uyarıcı Hormon (FSH) ve Estradiol Testi: Âdetin 3. günü yapılan hormon testi ile hekimler yumurtalıkların yumurta üretimini kontrol edebilir. Normalden farklı değerdeki FSH veya estradiol düzeyi kalitesiz yumurta belirtileri arasında yer alabileceği gibi azalan yumurta miktarına da işaret edebilir. Test sonuçlarının istenen düzeyde gelmemesi bir başka test olan Clomid Challenge Test'inin yapılmasını gerekli kılabilir.
3-Transvajinal Ultrason: Folikül sayısını belirlemek için tercih edilen yöntemlerden bir diğeri de transvajinal ultrasondur. Bununla rahim görüntüsü monitöre aktarılır.
Doktorlar, bu testlerin yanı sıra gerekli gördükleri takdirde farklı prosedürleri de gerçekleştirebilir. Ayrıca bireyin ayrıntılı tıbbi geçmişini sorgulayabilir, âdet döngüsü hakkında bilgi alarak detaylı bir değerlendirme yapabilir. Değerlendirme sonucuna göre gerekirse bir tedavi planı oluşturur.
Stres Yumurta Kalitesini Etkiler mi?
Birçoğumuz stresin yumurta kalitesini dolayısıyla doğurganlığı olumsuz yönde etkilediğini düşünürüz. Fakat bu düşüncenin arkasında bilimsel bir dayanak yok. Stres, hormonları etkileyerek dönemsel problemlere yol açsa da stresin etkileri çoğunlukla zamanla kendiliğinden düzelir.
Eğer uzun süreli stres sonucunda yumurta kalitesinde bir düşüş ya da üreme sisteminde bir sorun ortaya çıktıysa stresin bunların nedeni olmaktan ziyade var olan sorunların tetikleyicisi olduğunu söylememiz mümkün. Yani stresli olmak zihin sağlığınız için olumsuz etkiler yaratsa da yumurta kaliteniz için risk oluşturmaz. Eğer öyle olsaydı savaş ya da doğal afet gibi zorlayıcı olaylar yaşayıp strese giren hiçbir kadın çocuk sahibi olamazdı.
Sigara Kullanımı Yumurta Kalitesini Etkiler mi?
Sigara kullanmanın ciddi sağlık sorunlarına yol açabildiği hepimizin malumu. Bu sorunlardan biri de yumurtalıkların fonksiyonunun bozulması. Sigara, içerdiği toksik maddeler nedeniyle yumurta sayısını azaltabilir, yumurta kalitesini düşürebilir. Yumurta kaybını hızlandırarak menopozu erkene çekebilir.
Döllenme sağlansa bile sigara kullanmanın embriyoda anormal gelişimlere yol açma olasılığı yüksektir. Tüp bebek tedavisini de olumsuz etkilediğini söyleyebiliriz. Bu sebeplerden ötürü şu anda ya da gelecekte bebek sahibi olmayı planlıyorsanız sigara kullanımından ve pasif içicilikten uzak durmanızda fayda var.
Antibiyotik Yumurta Kalitesini Etkiler mi?
Antibiyotikler bakteriyel enfeksiyonları tedavi etmek amacıyla kullanılan, doktor reçetesine uygun olarak alınması gereken ilaçlarlardır. İnsan sağlığını olumsuz yönde etkileyebilecek birçok hastalığı ortadan kaldırabilen antibiyotiklerle ilgili en merak edilen sorulardan biri ise "Antibiyotikler yumurta kalitesini etkiler mi?" sorusudur. Antibiyotik kullanılması yumurta kalitesini düşürebilir. Özellikle gerekli olmayan durumlarda kesinlikle kullanılmaması gerekir.
Hekiminiz gerekli gördüğü takdirde antibiyotik kullanmaktan kaçınmamanız gerektiğinin de altını çizelim. Çünkü antibiyotikler doğru kullanıldığında gebeliğin önünde büyük bir engel olan enfeksiyonları tedavi ederek üreme sistemini güçlendirebilir. Bu yönüyle hamile kalmayı kolaylaştırdığı da söylenebilir.
Kadın Yaşı Yumurta Kalitesini Etkiler mi?
Kadınlarda yaş ilerledikçe yumurtalarının sayısı ve kalitesi azalmaya başlar. Özellikle 35 yaşından sonra yumurta kalitesi düşüşe geçer. 40'lı yaşlardaki yumurta kalitesizliği nedeniyle kadınlar, tüp bebek tedavisi görseler bile gebe kalmakta zorluk yaşayabilir.Tüm bunların yanı sıra yumurta kalitesinin aynı yaş aralığında her kadında aynı olmayabileceğini de belirtmeliyiz. Bir kadın genç yaşlarında yumurta kalitesi düşüklüğü yaşarken başka bir kadın çok daha ileri yaşlarda kaliteli yumurta rezervine sahip olabilir. İleride bebek sahibi olmak istiyorsanız ve yaşınızın ilerlediğinden endişe ediyorsanız hekiminize danışarak yumurtalarınızı dondurmayı düşünebilirsiniz.
düşünebilirsiniz.
Aşırı Kilolu Olmak Yumurta Kalitesini Etkiler mi?
Daha önce de bahsettiğimiz gibi aşırı kilolu olmak yani obezite, yumurta kalitesini olumsuz yönde etkiler. Aşırı kilolu kadınların yumurta kalitesizliği nedeniyle sağlıklı kilodaki kadınlara nazaran gebe kalma olasılığı daha düşüktür. Ayrıca aşırı kilo, tüp bebeğin başarı olasılığının da düşmesine yol açabilir. Bu yüzden sağlıklı bir hamilelik için uzman bir diyetisyen eşliğinde fazla kilolarınızdan kurtulmanız son derece önemlidir.
Kalitesiz Yumurta ile Hamile Kalınır mı?
Hamilelik planlayan ve mevcut yumurta kalitesinden endişe eden birçok kadın, "Kalitesiz yumurta ile hamile kalanlar var mı?" sorusunun cevabını merak eder. Düşük kaliteli yumurtalarla hamile kalmak son derece zordur. Gebelik gerçekleşse bile düşük kaliteli yumurtalardan düşük kaliteli embriyolar oluşacaktır.
Bu durumda embriyo rahme yerleşemeyebilir ya da yerleşse bile rahimde tutunamayabilir. Bu nedenle de düşüklerle karşılaşılabilir. Tüm bu nedenlerden ötürü yumurta kalitenizden endişe duyuyorsanız gebelik planlamadan ve başarısız bir döllenme gerçekleşmeden önce doktor kontrolünden geçmelisiniz.
Yumurta Kalitesi Nasıl Artar?
Yumurta kalitesini çevresel ve genetik faktörlerin etkilediğine değinmiştik. Bazı hayat tarzı değişiklikleri ve uygulamalar yumurta kalitesini yükselterek gebelik olasılığını arttırabilir. Dilerseniz gelin, yumurta kalitesini arttırabilecek şeylere göz atalım.
Yumurta Kalitesini Arttırmak İçin Egzersizler Nelerdir?
Düzenli egzersiz yapmak kan akışınızı iyileştirebilir. Böylece âdet döngünüz, yumurta kaliteniz ve doğurganlık düzeyiniz daha iyiye gidebilir. Ayrıca egzersiz sayesinde bağışıklık sisteminiz güçlenir ve ruh sağlığınız iyileşebilir. Böylelikle kendinizi yumurta kalitenizi arttırma sürecinde çok daha iyi hissedebilirsiniz.Yapabileceğiniz bazı egzersizler şunlardır:
1-Yürüyüş,2-Hafif tempoda bisiklet sürme,
3-Tai Chi,
4-Yüzme.
Bunların yanı sıra yumurta kalitesini iyileştirmek için yoga hareketlerini de tercih edebilirsiniz. Balasana duruşu ile duygusal olarak huzurlu hissedebilir, Supta Baddha Konasana ile pelvik bölgenizdeki kan akışını güçlendirebilirsiniz. Viparita Karani duruşunu sergileyerek endokrin sisteminizi düzenleyebilir, Setu Bandha Sarvangasana sayesinde yumurtalıklarınızın uyarılmasını sağlayabilirsiniz.
Bunlar dışında yoga akışınıza Nadi Shodhana Pranayama, Bhujangasana, Kapalbhati Pranayama ve Yoni Mudra hareketlerini de dâhil edebilirsiniz. Yoga yaparken nefes pratiklerini uygulamaya da özen gösterebilirsiniz.
Yumurta Kalitesini Arttıran Besinler Nelerdir?
Vücudunuza aldığınız besinler hormonlarınızın şekillenmesine, hücre süreçlerinin yönetilmesine ve üreme sistemine etki eder. Ayrıca beslenme, yumurta kalitesiyle de doğrudan ilişkilidir. Kadınlarda sağlıklı yumurtlama için birtakım beslenme alışkanlıkları geliştirilebilir.
Antioksidan Bakımından Zengin Beslenin
Kadında yumurta kalitesini arttıran besinlerin başında antioksidan içeren yiyecekler gelir. Antioksidanlar yumurta kalitesini azaltabilecek oksidatif strese (serbest radikallerle antioksidanlar arasındaki dengesizlik) karşı savaşırlar. C vitamini en güçlü antioksidanlar arasındadır. Bu yüzden günlük beslenme rutininize;
1-Brokoli,2-Portakal,
3-Mandalina,
4-Biber,
5-Lahana ve Brüksel lahanası,
6-Karnabahar,
7-Ananas,
8-Kivi,
9-Mango,
10-Çilek gibi besinleri ekleyebilirsiniz.
C vitamini gibi E vitamini de yumurta kalitesini arttırmaya yardımcı olabilir. E vitamini bakımından zengin gıdalar şunlardır:
1-Ispanak,
2-Pazı,
3-Şalgam,
4-Avokado,
5-Yumurta,
6-Kırmızıbiber,
7-Yılan balığı,
8-Sardalya,
9-Badem,
10-Fındık,
11-Yer fıstığı.
Güçlü bir A vitamini öncüsü olan beta karoten de yumurtalar için son derece faydalıdır. Beta karoten bakımından zengin, yumurta verimini arttıran yiyeceklerse şunlardır:
1-Kavun,
2-Havuç,
3-Tatlı patates,
4-Kabak.
Beslenmenizde Omega-3 Yağ Asitlerine Yer Verin
Hormon düzenlemekte görevli ve anti inflamatuar özellikteki omega-3 yağ asidi alımınıza dikkat ederek sağlıklı yumurta geliştirme olasılığınızı yükseltebilirsiniz. Bunun için tercih edebileceğiniz bazı yiyecekler:
1-Keten tohumu yağı,2-Kanola yağı,
3-Chia tohumu,
4-Soya fasulyesi,
5-Somon,
6-Sardalya,
7-Hamsi,
8-Ton balığı,
9-İstiridye, ıstakoz, deniz tarağı gibi kabuklu deniz ürünleri,
10-Ceviz.
Folat İçeren Gıdalar Tüketin
B9 vitaminin bir formu olan folat, yumurta kalitesinde ve olgunlaşmasında önemli rol oynar. Folat içeren yumurta kalitesini arttıran yiyecekleri de şöyle sıralayabiliriz:
1-Mercimek,2-Bezelye,
3-Kuşkonmaz,
4-Yeşil yapraklı bitkiler,
5-Pancar,
6-Ciğer,
7-Muz,
8-Papaya.
Bunların yanı sıra basit karbonhidratlar yerine kompleks karbonhidratlar tüketebilirsiniz. Zeytinyağı ve avokado yağı gibi iyi yağ kaynaklarını günlük beslenmenize ekleyebilirsiniz. Öğünlerinizi tüm besin değerleri bakımından dengeli bir şekilde oluşturmaya özen gösterebilirsiniz.