Sağlıklı Hamilelik
BEBEĞİN BEYİN GELİŞİMİ ANNE KARNINDA BAŞLIYOR
Bebek anne rahmine düştüğü andan itibaren bebeğin beyin ve zeka gelişimi annenin beslenmesiyle doğru oranda ilerliyor. Unutmayın, sağlıklı hamilelik için siz ne yerseniz bebeğiniz de onunla besleniyor. Bu sebeple hamileliğiniz boyunca sürdüreceğiniz beslenme tarzınız, alacağınız ek vitamin ve mineraller miniğinizin gelişiminde doğrudan etkili.
Hamileliğiniz boyunca almanız gereken besin değerleri arasında folik asit, kalsiyum, çinko, B grubu vitaminler, D vitamini, demir ve omega 3 en önemlileri. Ayrıca bağışıklık sistemi, göz ve cilt sağlığı için de antioksidan etki gösteren vitamin ve mineralleri kullanabilirsiniz. Hamilelik sürecinden sonra da beyin sağlığını korumak ve bebeğinizin gelişimini desteklemek için omega 3 ve diğer vitamin-mineral desteklerini kullanmaya devam edebilirsiniz.
SAĞLIKLI YAĞLARI SOFRANIZDAN EKSİK ETMEYİN !
‘Yağ tüketmek’ dendiği an aklınıza sıkı diyet listeleri geliyor olabilir ancak unutmayın bedeninizin işlevini sağlıklı bir şekilde yerine getirmesi için yağa da ihtiyacı var. Elbette bu eksiği hamburger, patates kızartması ve margarinle hazırladığınız öğünlerden almanız mümkün değil; aksine bunlar vücudunuz için son derece sağlıksız. Ancak her yağın da zararlı olmadığını unutmamalısınız. Bazıları kalbin ve beynin çalışmasına yardımcı olur bazıları da sağlıklı bir hamilelik için hem anneyi hem de karnındaki bebeğin gelişimini destekler. Omega 3 de iyi tür yağlardan biridir.
HAMİLE KALMADAN 3 AY ÖNCE DEPOLARI DOLDURMAYA BAŞLAYIN!
Omega 3 yağ asitleri vücut için oldukça gerekli olan ama vücudun üretemediği yağ asitleridir. En çok balık, ceviz, yeşil yapraklı sebzeler ve keten tohumunda bulunuyor. Besinlerle alınamadığı ya da yetersiz kaldığı durumlarda dışardan takviye ile de alınabilir.
Hamilelikte omega-3 kullanımı özellikle bebeğin hem zihinsel hem de motor fonksiyonlarının gelişimi açısından rolü büyüktür. Bu nedenle hamilelik döneminde doktor önerisiyle kullanılan vitaminlere ek olarak omega-3 alınması da tavsiye ediliyor. Özellikle planlı hamileliklerde, hamilelik öncesinden başlayarak anne vücudunda belli bir miktar omega-3 yağının depolanması doktorlarca öneriliyor. Bu gibi durumlarda üç ay önceden başlamakta fayda var. Bu faydalı yağ asidi sağlıklı bir hamilelik geçirmenize yardımcı olurken aynı zamanda prematüre doğum riskini ve halk arasında lohusalık humması olarak bilinen doğum sonrası depresyonuna karşı kalkan oluşturuyor.
OMEGA 3’ÜN ANNE VE BEBEK IÇIN FAYDALARI
Omega 3; hamilelikte erken doğum riskini aza indirir.
Omega 3; sizi doğum sonrası depresyonundan uzak tutmaya yardımcı olur.
Omega 3; bebeğin normal kiloda doğmasına yardım eder.
Omega 3; doğum sonrası daha fazla uyku demektir. Hamilelik boyunca yeterli miktarda Omega 3 tüketen anne adaylarının daha az uyku sorunu yaşadığı, bebeklerin uykuya daha rahat daldığı gözlemlenmiştir.
Omega 3; kız çocuklarını meme kanserinden, erkek çocukları prostat kanserinden korur. Hamilelik boyunca alınan Omega 3 takviyeleri, kız çocuklarda meme kanseri görülme riskini, erkek çocuklarda ise prostat kanseri riskini azaltır.
RAHAT VE KEYİFLİ BIR HAMİLELİK İÇİN...
Doktor kontrollerinize zamanında ve düzenli olarak gitmeniz rahat ve keyifli bir hamilelik için çok önemli. Bu dönemde doktorunuzun önerdiği şekilde dengeli ve sağlıklı beslenmeli, düzenli egzersiz, yürüyüş yapmalı ve vücudunuzu yeteri kadar dinlendirmelisiniz.
Hamilelik süresince 3 ana, 3 ara öğünden oluşan sağlıklı bir beslenme planı oluşturmalısınız. Gün içinde ihtiyacınız olan tüm besin değerlerini almaya özen göstermelisiniz. Fazla kilo alma korkusuyla az, dengesiz ve besin değeri düşük gıdaları tüketmemelisiniz. Protein ve kalsiyum içeren gıdalarla beslenmeye özen göstermelisiniz. Süt ve süt ürünleri, kalsiyum açısından oldukça zengin besinlerdir. Ara öğünlerinizde yiyeceğiniz bir porsiyon meyve ile birlikte bir kase yoğurt yiyebilirsiniz. Yine sağlıklı bir ara öğün alternatifine örnek verecek olursak bu kuruyemiş olurdu. Badem, fındık ve omega3 yönünden zengin olan ceviz yiyebilirsiniz.
Hamilelik süresince düzenli olarak balık tüketmeye de devam etmelisiniz.
Ancak balık seçiminizi yaparken mutlaka doktorunuzun izin verdiği balık çeşitlerini tüketmenizi tavsiye ederiz. Ayrıca dondurulmuş gıda standlarında satılan ‘fish finger’, ‘fish sticks’ ve konserve ton balığından ihtiyacınız olan omega 3’ü de karşılayamayacağınızı belirtmiş olalım. Bunlar sağlıklı omega 3 kaynakları değildir. Eğer koku ve tat hassasiyetleriniz ya da farklı nedenlerle balık yiyemiyorsanız omega 3 takviyelerini kullanabilirsiniz.
HAMİLELİKTE OMEGA 3 KULLANMANIN YARARLARI
*Tansiyonu düşürmeye ve kalp sağlığını korumaya yardımcıdır.
*Kolesterol dengesini sağlanması ve damar sertliği gibi durumları azaltır.
*Kalp krizi ve inme riskini düşürür.
*Beyin sağlığını destekler.
*Bebeğin beyin ve göz gelişimini sağlar.
OMEGA 3 DOĞUMDAN SONRA DA BIRAKILMAMALI!
Hamileliğiniz boyunca düzenli kullandığınız Omega 3, emzirme döneminde de sizin en büyük yardımcılarınızdan biri olacağını unutmayın. Sağlıkla işleyen bir beden ve ruh sağlığı için düzenli ve yeterli miktarda doktorunuzun önerdiği miktarda omega 3 kullanmaya devam edin.
OKUL BAŞARISINI DOĞRUDAN ETKILIYOR !
Gebeliğiniz boyunca yeterli miktarda Omega 3 takviyesi almanız, çocuğunuzun okul başarısı için çok önemlidir. Anneleri Omega 3 alan çocukların el göz koordinasyonu çok daha iyi oluyor, anlama ve kavrama becerileri gelişiyor.